Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ςΣτα Βήματα Του Αποστόλου Παύλου

Στα Βήματα Του Αποστόλου Παύλου | www.monasteriesingreece.gr
Απόστολος Παύλος | www.monasteriesingreeece.gr
Καβάλα | www.monasteriesingreece.gr
Φίλιπποι  | www.monasteriesingreece.gr
Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου  | www.monasteriesingreece.gr
Βήμα του Αποστόλου Παύλου, Βέροια  | www.monasteriesingreece.gr
Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου, στο Μεγάλο Μετέωρο  | www.monasteriesingreece.gr

Στα Βήματα Του Αποστόλου Παύλου

0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Description

1η Ημέρα

Αναχωρούμε από Αθήνα με προορισμό την Καβάλα. Στο ύψος της Λαμίας κάνουμε στάση για καφέ και συνεχίζουμε για Λάρισα. Τέμπη μια δεύτερη στάση για φαγητό έξω από την πόλη της Κατερίνης, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, άφιξη στην Καβάλα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

2η Ημέρα

Καβάλα, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Καβάλα
Το όραμα που είδε ο Απόστολος Παύλος στον ύπνο του, ενώ βρισκόταν στην Τρωάδα, έναν ψηλό εντυπωσιακό Μακεδόνα να στέκεται μπροστά του και να τον παρακαλεί «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», ήταν η απαρχή της σωτήριας σχέσης του με τους Έλληνες. Το χειμώνα του 49 μ.Χ. ο Παύλος αποβιβάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Νεάπολη, περιοχή του Αγίου Νικολάου και ακολουθώντας την Εγνατία Οδό, κατευθύνεται αμέσως προς τους Φιλίππους. Τον συνοδεύουν ο Σίλας, ο Τιμόθεος και ο γιατρός Λουκάς ο Ευαγγελιστής και συγγρα­φέας των Πράξεων των Αποστόλων.
Φίλιπποι
Στο άκουσμα του ερχομού του, έχουν συγκεντρωθεί γυναίκες οι οποίες ακούν πρώτες σε όλη την Ευρώπη τη διδα­σκαλία του. Ανάμεσά τους η Λυδία, μια ευσεβής γυναίκα με καταγωγή από τα Θυάτειρα της Μ. Ασίας, είναι η πρώτη που βαπτίζεται χριστιανή και έπειτα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με αποφασιστικότητα στη διάδοση του Θείου Λόγου. Στους Φιλίππους ο Παύλος και ο Σίλας κατηγορούνται ως πρόξενοι ανωμαλίας. Οι δύο άντρες ραβδίζονται και φυλακίζονται, αλλά τρο­μερός σεισμός προκαλεί τη νύχτα πανικό. Οι πόρτες της φυλακής ανοίγουν και ο δεσμοφύλακας αποπειράται να αυτοκτονήσει, οι Απόστολοι των εμποδίζουν με αποτέλεσμα να ενστερνιστεί την πίστη στο Θεό, βαπτίζεται με όλη την οικογένειά του και τους φιλοξενεί σπίτι του. Οι Απόστολοι διέρχονται από την κατοικία της Λυδίας και αναχωρούν για τη Θεσσαλονίκη.

3η Ημέρα

Θεσσαλονίκη, Βέροια, άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Θεσσαλονίκη
Με την άφιξη τους, το φθινόπωρο του 49, ο Απόστολος Παύλος και ο Σίλας στη Θεσσαλο­νίκη, βρίσκουν τη συναγωγή κοντά στο λιμάνι. Εκεί πηγαίνει ο Παύλος για τρία συνε­χόμενα Σάββατα ,όπου συζητεί με τους παρευρισκομένους και τους ερμηνεύει αποσπά­σματα από την Αγία Γραφή, που αναφέρουν πως ο Χριστός έπρεπε να σταυρωθεί και να αναστηθεί εκ νεκρών. Αρκετοί έγιναν μαθητές του Παύλου και του Σίλα ταυτόχρονα πίστεψαν πάρα πολλοί Έλληνες, τόσο άνδρες όσο και αρκετές γυναίκες. Εδώ θα ιδρυθεί και Εκκλησία. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στους Φιλίππους γρήγορα αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα και να προκαλούνται ταραχές εξαιτίας της δραστηριότητας του Παύλου. Τη νύχτα ο Παύλος και ο Σίλας απομακρύνονται από τη Θεσσαλονίκη κυνηγημένοι από τους συμπατριώτες τους. Στο σημείο των τειχών απ’ όπου διέφυγε, σαν τεκμήριο της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, της διδασκα­λίας του και των καρπών που προέκυψαν από τη σπορά του, κτίστηκε ναός στη μνήμη του.
Βέροια
Φυγαδεύονται από τους χριστιανούς στην Βέροια και κατευθύνονται στη συναγωγή. Οι Ιουδαίοι της Βέροιας, πιο ευγενικοί από εκείνους της Θεσσαλονίκης, με ενδιαφέρον ακούν τη διδασκαλία του Ευαγγελίου από τον Παύλο. Σύντομα όμως φθάνουν στη Θεσ­σαλονίκη ειδήσεις για τη δραστηριότητα του Παύλου. Οι εκεί εχθροί του στέλνουν ανθρώπους να δημιουργήσουν ταραχές. Αμέσως οι σύντροφοι του τον οδηγούν μακριά και από τη Βέροια. Ωστόσο ο Τιμόθεος και ο Σίλας παραμένουν.
Το σημείο, όπου στάθηκε ο Παύλος και κήρυξε το Ευαγγέλιο προς τους Βεροιείς, το λεγόμενο «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», έχει διαμορφωθεί επιβλητικά στις ημέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου